Kritiikkipäivän jälkeen

15.3.2017 4:00

Saatiin kuin saatiinkin, muutaman vuoden tauon jälkeen, kritiikkipäivä. Tapahtuman toteutuminen edustaa hienosti tahtotilaa, jota kulttuurikansalaiselta odotetaan: aktiivisuutta, omatoimisuutta, kustannustehokkuutta.

Kritiikkipäivän käyntiin polkaisijat Marita Hauhia ja Petri Pietiläinen, kaikki järjestäjät, ansaitsevat kauniin kiitoksen ideasta ja sen toteuttamisesta, samoin panelistit joilla oli silminnähden hyvä tahto.

Tässä muodossa, kotkalaisen kulttuurin tahdon ja tilan nopeassa valaisussa, kritiikkipäivä kannattaa järjestää myös ensi vuonna, vuosi jälkeen kuntavaalien.

Idealisti kun olen, kaipaan silti vanhaa hyvää aikaa eli entisenlaisia kritiikkipäiviä. Takavuosina Kotkaan marssitettiin koko joukko eturivin tutkijoita ja taiteilijoita (korkeat esiintymispalkkiot, kyllä) ja yleisö sai kerta toisena jälkeen enemmän kuin mitä oli odottanut.

Eikö tulevaisuudessa voisi olla tämä uusi kritiikkipäivä, joka keskittyy paikallisesti, ja vanha kritiikkipäivä, joka tuo pohdittavaksi ja sovellettavaksi tieteen ja taiteen ilmiöitä yliopistokaupungeista?

Kotkan kaupungin uudessa organisaatiomallissa kulttuuri itsenäisenä lautakuntana ei ole entisessä positiossa. Tästä olisi kannattanut myös puhua.

Hallintorakenteen muutos saattaa aiheuttaa eetoksen kaaosta, katsomustapojen ja arvojen uudelleenjärjestelyä. Parhaimmillaan luova kaaos johtaa parempaan, mutta muutossa yleensä jotain rikkoutuu.

Kulttuuri ja taide muuttavat uuteen elinvoimalautakuntaan.

Arvoisat muuttajat, ottakaa vahvoin ja rakastavin käsin mukaan taide ja kulttuuri. Älkää antako edes nimien ja käsitteiden hukkaantua marginaaliin. Niiden kautta taiteilija saa oikeutuksen elintilaansa ja kulttuurin monet hankkeet mahdollisuutensa ja näkyvyytensä.

Elinvoima on seuraus ja hyöty. Taide ja monipuolinen kulttuuri luovat elinvoimaa, hyvinvointia, terveyttä, työllisyyttä (kyllä, sitäkin) a suunnattomasti iloa sekä kiukkua.

Pekka Mandart oli oikeassa sanoessaan kritiikkipäivän päätössanoina, että tarvitaan vain yksi lautakunta: kulttuurilautakunta ja sen ”alla” kaikki muut.

Irja Sinivaara, Kotka