Sähköinen media ohjaa poliitikkoja

13.3.2017 4:00

Presidentti Urho Kekkonen puhui ja kirjoitti demokratian itsepuolustuksesta sekä demokratian perusoikeuksista. Olemme siinä suhteessa vakavissa ongelmissa. Vaikuttamisen keinot ja muodot muuttuvat. Sähköisestä mediasta on tullut länsimaissa poliittisia vaikuttajia sekä toimijoita. Mitään vaaleja ei käydä, joihin sähköinen media ei pyrkisi vaikuttamaan. Tätä vaaleihin vaikuttamista on sähköisen median taholta tehty jo pidemmän aikaa.

Yhä suurempi osa kansalaisista ei koe perinteistä demokratiaa oikeaksi keinoksi vaikuttaa. Sähköinen media iskee voimalla tähän joukkoon saadakseen tavoitteilleen vastakaikua. Sähköinen journalismi on saanut meidänkin yhteiskunnassamme sellaisen aseman, että poliittisten vaikuttajien on kaikessa toiminnassaan otettava se huomioon. Kansanedustajat toimivat sähköisen journalismin pelossa ja ehdoilla. Ehkä osa ministereistäkin on taipuvainen toimimaan sähköisen median ehdoilla. Pelko on voittanut heidän tietämyksensä. Sähköistä journalismia toteutetaan meidänkin rahoilla. Onneksi meillä on korkeatasoinen lehdistö, johon kansalaiset ovat tottuneet luottamaan, iltapäivälehtiä lukuunottamatta.

Sähköisen median ylivalta on länsimainen ilmiö eikä sen toiminta ole kenenkään kontrollissa. Valehtelu on sallittua. Pahin tilanne tällä hetkellä on Yhdysvalloissa. Aika näyttää mihin siellä lopulta päädytään. Ranskassa sähköinen media ostaa itselleen presidenttiehdokkaita, joiden puolesta ne sitten kampanjoivat. Raha ratkaisee. Suomessa tutkimuslaitokset myyvät palvelujaan puolueille.

Pentti Honkonen, Hamina