Luovutukset Saksaan pitäisi selvittää

11.3.2017 4:00

Suomalaiset ovat aina sanoneet suomalaista rehelliseksi ja se pitää suuremmalta osaa paikkaansa kyliä paikkaansa.

On tietenkin asioita, joita ei ole tarpeeksi selvitetty johtuen jonkinlaisesta häpeästä tehtyihin päätöksiin. Saksa, joka natsivallan aikana teki julmuuksia ja totaalista tuhoa on jopa viime päiviin saakka tutkinut ja tuominnut sodanaikaisia hirmutekoja ja jopa yli 100-vuotiaita sotarikollisia on saatettu oikeuteen. Siitä täytyy antaa Saksan kansalle täysi tunnustus. Toisin kuin esimerkiksi Amerikan Yhdysvalloille, joka sodan jälkeen valikoi itselleen sotarikolliset omiin tarpeisiinsa ilman tuomioita.

Suomessakaan ei ole tehty virallisia selvityksiä sodan aikana tehdyistä luovutuksista kansallissosialistiselle Saksalle. Elina Salon kirjassa Luovutetut hän on hieman alle sata luovutetun nimeä. Todellisuudessa heitä on noin 2 200, joiden luovutuksesta ei ole tehty selvitystä. Kirjan lukeneena tiedän, että siitä puuttuu viipurilainen juutalainen kauppiassuku sekä yksi koivistolainen merimies.

Pitäisikö meidän ottaa opiksi Saksan kansan rehellisyys ainakin tässä asiassa ja tutkia todella, mitä on tapahtunut ja miksei asiaan ole puututtu. Voihan se tietenkin olla joillekin vastenmielistä.

Aulis Soukka, Hamina