Laivoja kuin piikkejä äkeessä...

11.3.2017 4:00

Pentti Heinonen kirjoitti tällä palstalla 6.3. epämiellyttävästä kokemuksesta saapuessaan Finnjet-laivalla Travemündeen vuonna 1982.

Suihkukone (Ei Neuvostoliitosta eikä muusta itäblokin maasta) pyyhkäisi matalalta laivan yli. Sen enempää länsieurooppalainen kuin suomalainenkaan lehdistö ei kirjoittanut tapauksesta mitään. Tänä päivänä jokainen itäisen valtakunnan koneen tekemä liike raportoidaan Heinosen mukaan isoin kirjaimin.

Heinonen kirjoittaa täyttä asiaa. Etenkin kotimainen iltapäivälehdistömme on kunnostautunut revittelemällä isoja otsikoita ja vielä isompia kuvia jokaisesta Itämerellä (silloin tällöin) havaitusta venäläisestä sota-aluksesta tai lentokoneesta. Venäläiset tulevat!

Kun armon vuonna 1965 palvelin jungmannina ahvenanmaalaisella ms. Ibis-rahtilaivalla, oli tilanne Itämerellä hivenen toisenlainen. Niin itäiset kuin läntisetkin sotakoneet pyyhkivät tasaisin väliajoin niin matalalta laivan yli, että tyynessä säässä ahterin lippu lepatti kuin kovemmassakin hiivarissa. Ja meteli oli melkoinen.

Tuohon aikaan oli kauppa-alusten tapana vielä tervehtiä sota-aluksia lipputervehdyksellä. Vahtivuorossa ollut jungmanni ei muuta ehtinytkään kuin haalaamaan lippua alas ja taas ylös niin itäisten kuin läntistenkin sota-alusten jatkuvassa virrassa.

Kun kerran tulimme poikkeuksellisesti Itämeren itärannikkoa myötäillen kohti Koti-Suomea, oli Hiidenmaan ja Saarenmaan saarten läntisellä merialueella menossa Punalippuisen Itämeren laivaston sotaharjoitus. Erilaisia ja erikokoisia sota-aluksia oli merellä yhtä tiheässä kuin piikkejä äkeessä.

Vaan eipä näkynyt kotimaisessa lehdistössä sen enempää raflaavia kuvia kuin otsikoitakaan. Ei, vaikka itäisen naapurimme laivasto ei kunnioittanut edes postilippuamme antamalla tilaa. Laivamme perässä liehunut postilippu kertoi, että aluksen ruumassa oli muun lastin lisäksi postia. Postilippulaivalle olisi ollut annettava esteetön ja ensisijainen kulkuoikeus. Satamaan saavuttaessa postilippulaiva oli oikeutettu ohittamaan muut laituripaikkaa odottavat alukset. Ja näin muuten tapahtuikin kun saavuimme Helsinkiin.

Joel M. Vainonen, entinen kotkalainen