Työtöntä voi auttaa löytämään töitä

10.3.2017 4:00

Ehkä pahin Kotkaa riivannut ongelma on jo useita vuosia on massiivinen työttömyys ja siitä aiheutuneet jättikulut kaupungille. Ei ole tarpeeksi verotuloja, ja sosiaalimenoihin menee valtavasti rahaa. Poliittiset päättäjät ja virkamiehet kautta puoluerajojen ovat tehneet lukuisia suunnitelmia ja päätöksiä, jotta ihmisille saataisi töitä ja rahaa elämistä varten.

Kuitenkaan työttömyyden hoito ei ole täydellisesti päättäjien vastuulla, vaan myös yritysten ja yksittäisten työnantajien vastuulla. Näillä yksityisillä tarkoitan muun muassa sitä varakasta väestönosaa, joilla olisi varaa palkata remontin tekijöitä, kotiapua ja muuta korjaajaa. Jostain kumman syystä ei vaan haluta palkata ketään töihin vaikka olisi siihen varaa. Ilmaistyötä on turha vaatia, jos eläke tai palkka ovat hyvällä tasolla.

On hienoa, että työttömille löytyy runsaasti kuntouttavaa työtä Kotkassa, mutta yleensä he saavat sen vähän yli yhdeksän euroa päivältä. Joillekin työttömille edes jokin aktiviteetti on pelastus, mutta suuri osa työttömistä pitää nöyryytyksenä tehdä ilmaista työtä vaikka saavatkin päivärahaa tai muita korvauksia. Siksi en pidä tällaista työttömyyden hoitoa oikeana työllistymisenä.

En myöskään hyväksy sitä, että Suomeen halutaan maahanmuuttajia vain siksi, että he tekevät töitä murto-osalla suomalaisten saamalla palkalla. Onko tehty viime aikoina laskelmia, kuinka paljon esimerkiksi rakennustyömaat käyttävät halpaa työvoimaa? Uutisissa oli juttua, kuinka suomalainen marjanpoimijayritys oli käyttänyt härskisti ulkomaisia poimijoita hyväksi. Poimijat olivat tehneet 10–12 tuntisia päiviä ilman vapaata ja palkka oli täysin ala-arvoinen.

Ehdotan, että jokainen työelämässä oleva auttaisi ainakin yhtä työtöntä kaveria saamaan töitä. Varsinkin pitkään työttöminä olleet eivät enää välttämättä omin päin osaa tai jaksa etsiä töitä. Itse olen auttanut monia työttömiä saamaan töitä. Yhden kanssa kirjaimellisesti kierrettiin kotkalaisia yrityksiä läpi ja töitä tarjottiin useammassakin paikassa. On paljon piilotyöpaikkoja, joista ei ole minkäänlaisia työpaikkailmoituksia vaan työpaikat ovat passiivisesti avoinna työtä pelkäämättömälle henkilölle.

Kotkan kaupungin on myös täysin muutettava imago huonosta yritysilmapiiristä sellaiseksi, että jokainen yritys Kantasataman ravintolalaivaa myöten on toivotettava tervetulleeksi ilman mitään esteitä. Vireillä olevaan outlet-kauppakeskushankkeeseen on laitettava jokin aikaraja, jotta mahdolliset muut yrittäjät pääsevät sinne omine visioineen työllistämään ihmisiä.

Paula Kähkönen (ps,), Kotka