Lopetetaan maidon lipitys

27.2.2017 4:00

’’Lehmän maidon juonti on välttämätöntä, jotta saa kalsiumia, etenkin kasvavalle nuorelle!’’ ’’Maito on terveellistä.’’ Kaikki varmaan ovat kuulleet tämän tapaisia väitteitä, sillä meille tyrkytetään erilaisia maitotuotteita koko ajan ja joka paikasta.

Ihminen on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa aikuisenakin ja vielä toisen lajin maitoa.

Maitotietous iskostetaan jo koulunpenkissä. Monet varmasti myös muistavat ja tietävät ne koulun seinillä olevat Valion julisteet, jotka kannustavat juomaan maitoa. Maito siis kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin erittäin vahvasti, eikä sitä usein kyseenalaisteta millään tavalla.

Suomalaiset juovat maitoa jopa toista sataa litraa vuodessa henkilöä kohden. Vaikka Suomi on yksi eniten maitoa kuluttavista maista, on silti maamme osteoporoosi eli luukato tilastojen kärkialueella. Suomi on johtava myös ykköstyypin diabetes-tilastoissa. Voisiko maidon kulutuksemme olla syynä tähän? Tutkimuksen mukaan enemmän maitoa juoneilla oli suurempi riski kuolleisuuteen kuin todella vähän tai ei ollenkaan juovilla. Maito myös aiheuttaa elimistölle jatkuvan, mutta lähes huomaamattoman tulehdustilan sekä voi aiheuttaa hengitysinfektioita, vatsavaivoja ja iho-ongelmia.

Usein ihmiset luulevat, että lehmä on jonkinlainen maitokone, joka tuottaa maitoa kokoajan, mutta se ei ole totta. Lehmä on kuin mikä tahansa muu nisäkäs eli se tuottaa maitoa vain, kun se on tiineenä tai on synnyttänyt jälkeläisen. Tämä tarkoittaa, että lehmän pitää olla lähes koko ajan tiineenä, joten niitä keinosiemennetään eli raa’asti ja suoraan sanottuna raiskataan, jotta me ihmiset saisimme lehmien vasikoille tarkoitettua maitoa.

Myös nautaemolla on tarve suojella ja hoivata jälkeläistään, mutta vasikka viedään emolta heti syntymän jälkeen odottamaan, että se on tarpeeksi iso, jotta se voidaan teurastaa tai tehdä siitä maitokone, riippuen sen sukupuolesta. Kun lehmät eivät enää tuota maitoa ne teurastetaan lihoiksi noin 4-6 vuoden iässä, vaikka lehmien luonnollinen ikä on noin 20 vuotta.

Ihminen on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa aikuisenakin ja vielä toisen lajin maitoa. Maito kuitenkin on tarkoitettu vasikoille. Maidon hormonit sekoittavat oman hormonitoimintamme ja maito varmasti on yksi syy yhteiskuntamme liikalihavuuteen. Moni aikuinen pitää ajatusta äidinmaidon juomisesta vastenmielisenä, joten millä perusteella toisen lajin äidin maidon juominen on OK? Tehdään siis yhdessä Suomesta parempi ja terveellisempi paikka tällä saralla ja mietitään maitotuotteiden kulutustamme ja tukemista vähän eri kannalta ja enemmän!

Reeta Partanen, Keskuskoulu Kotka