Kokoomus torjui yhteistyön

27.2.2017 4:00

Kotkan kokoomuksen yhteistyötarjous vaalien jälkeiselle valtuustotyölle on tervetullut haaste. Toivottavasti kyseessä ei kuitenkaan ole vain vaalikikka, kun kokoomus on valmis alentamaan heti alkajaisiksi kunnallisveroprosenttia.

Kotkan kokoomuksen yhteistyötarjous vaalien jälkeiselle valtuustotyölle on tervetullut haaste.

Kerrataanpa joitakin asioita taaksepäin vuoden 2016 puolelle. Kokoomus ei huolinut käsiteltäväksi vaihtoehtomme selvittämistä KSOY:n osakkeiden myymiselle alijäämien kattamiseksi. Kokoomus ehdotti viime budjettikokouksessa verojen nostoa toisin kuin me. Kokoomus ei hyväksynyt ehdotustamme uuden tasapainotusohjelman laatimiseksi tai ainakin sen päivittämiseksi kulurakenteen korjaamiseksi myös asiantuntijat ottamalla mukaan valmisteluun, vaikka jo tuolloin oli tiedossa, että tasapainotusohjelma II:n tavoitteista jäädään jälleen jälkeen ja niiden toteutumista joudutaan odottamaan vuosille 2017–2018.

Kokoomus ei myöskään hyväksynyt esitystämme tilapäisen valiokunnan perustamiseksi kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin siirtämiseksi toisiin tehtäviin, vaikka erityisesti kaupunginjohtaja töpeksi Kotkan Energian vaihtoehtoisen esityksen tuomiseksi kaupunginhallituksen asialliseen käsittelyyn. Kaupunginjohtaja on lisäksi kaiken aikaa epäonnistunut johtamaan kaupunkia ja hänen epärealistiset lupaukset sadoista uusista työpaikoista ovat menneet toistaiseksi” bittiavaruuteen”.

Jotta yhteistyö valtuustossa sujuisi vaalien jälkeen puolueiden välillä vihdoin paremmin, se edellyttäisi kaikkien puolueiden tahoilta huomattavaa parannusta toistemme esitysten huomioon ottamisessa ja sellaisia ryhmänjohtajien tapaamisia jo ennen valtuuston kokouksia, joissa on positiivista tunnetta siitä, että nyt on tekemisen meininki. Valtuustoon ei pidä mennä ”kinastelemaan” kuten valtuutettu Pasi Hirvonen oikein toteaa.

Jos uusille ajatuksille ja teoille ei löydy tilausta, niin voin vakuuttaa, että kaupungin kulurakenteen korjaaminen kokoomuksen Jari Elomaan toivomalla tavalla 45 miljoonalla eurolla vuodessa on mahdoton tehtävä ja ”lypsävän lehmän” myynnistä aiheutuva noin kolmen miljoonan euron vaje budjetissa näkyy nopeasti tekemisissämme. Silloin joku taas esittää ratkaisuksi sitä, että otetaan lisää velkaa ja nostetaan veroja.

Vesa Levonen, Kotkan keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja