Kotka leikkii lasten ja opettajien terveydellä

11.1.2017 4:00

Yhä useammalta Kotkan koululta on paljastunut ja paljastuu sisäilmaongelmia. Niihin pitää suhtautua erittäin vakavasti. Huono sisäilma on salakavala sairastuttaja. Kotka leikkiikin lasten ja opettajien terveydellä pitäessään auki kouluja, joissa tiedetään olevan ongelmia.

Altistuminen huonolle sisäilmalle aiheuttaa monenlaisia oireita, joista saattaa kehkeytyä elinikäisiä ongelmia. Hengitystiesairaudet ovat yleisin näistä. Näistä sairauksista kehkeytyy kunnalle paljon enemmän kuluja kuin ongelmaan heti tarttuminen. Vaikka niin luullaan, home ja kosteusvaurio eivät ole ainoita sairastuttajia. Pelkästään huono tai tilaan riittämätön ilmanvaihto riittää. Kotkassa on lakkautettu useita terveitä kouluja ja oppilaita siirretty jo valmiiksi täynnä oleviin kouluihin. Se yksistään saattaa laukaista sisäilmaongelman.

Säännölliset ja tarkat mittaukset ovat tärkeitä. Pelkästään sisäilmamittaukset eivät riitä, vaan myös materiaalinäytteitä on otettava. Kun ongelma tiedostetaan, sitä ei saa salata, vaan sekä opettajille että oppilaille ja heidän vanhemmilleen tulee tiedottaa asiasta. Myös toimenpiteet oppilaiden ja opettajien siirtoon sairastuneesta koulusta tulee aloittaa heti.

Arja Tauria-Huttunen (vas.), Kotka