Turvallisuusuhasta luodaan turhaa hysteriaa

9.1.2017 4:00

Sisäministeriöstä annetut lausunnot paperittomien luomasta turvallisuusuhasta ja rikollisuuden kasvusta maassamme luovat aikaan turhaa hysteriaa sekä ruokkivat äärioikeiston rasismia.

Markku Kumpusen kirjoittamassa pääkirjoituksessa (KS 4.1.) kerrotaan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin sanoneen, että laittomasti maahan jäävät turvapaikanhakijat alkavat tekemään rikoksia ja pyörittämään harmaata taloutta Suomessa. Aikamoinen yleistys, joka on täysin vailla totuuspohjaa tai tutkittua tietoa. Toki sisäministeriön pelkotiloja kertoneen Päivi Nergin työ onkin tuoda esille näitä asioita, mutta hysterian ja pelkojen julki tuominen kansalaisille omien arvelujen varassa ei välttämättä ole se järkevin toimintatapa sisäministeriössä.

Tunnen ja tiedän, että turvapaikanhakijoiden keskuudessa tällaiset lausunnot tuovat mukanaan pelkoa ja epävarmuutta. Ja miten nämä lausunnot vaikuttavat maassamme olevaan yleiseen ilmapiiriin turvapaikanhakijoita kohtaan? Suomessa jo useat turvapaikanhakijoiden kanssa pitkään työskennelleet viranomaiset ja vapaaehtoiset ovat olleet kummissaan maahanmuuttoviraston ja hallituksen koventuneista otteista turvapaikkapäätöksissä, jotka tulevat vääjäämättä vaikuttamaan turvapaikanhakijoiden elämään. Näistä tapauksistahan olemme lukeneet lehtienkin palstoilta. Toki on niin, että maahanmuuttovirasto antaa asiakkaalleen turvapaikkapäätöksen Suomen lain ja omien ohjeidensa mukaan, joita sitten tarvittaessa muutetaan tai kumotaan valituksen jälkeen hallinto-oikeudessa.

Päivi Nergin esille tuomia paperittomia ei käsittääkseni ole Kouvolassa montaakaan. Paperittomaksi turvapaikanhakijan tekee vasta se, kun hän ei ole poistunut vapaaehtoisesti Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen eikä muutosta päätökseen ole tuonut käyty valituskierros hallinto-oikeudessa, eikä turvapaikanhakijaa voida virkavallan avustuksellakaan maasta poistaa, eikä vastaanottokeskuskaan pysty häntä enää majoittamaan. Silloin vastuu näistä paperittomista siirtyy kunnalle, meillä siis Kouvolan kaupungille.

Toivotaan, että tarpeelliset suunnitelmat ja varautumiset näiden mahdollisten paperittomien tulevien tapauksien varalle on kaupungin viranhaltioilla jo valmiit.

Mika Väyrynen (vihr.), Kouvola