Lintilä taitaa olla ylioptimistinen

8.1.2017 4:00

Tuore elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on syyllistynyt ennennäkemättömään majesteettirikokseen syyttäessään ministeriön virkamiesten taloudellista katsausta ylipessimistiseksi. Erityisesti sopimatonta on kytkeä ministeri Petteri Orpo (kok.) virkamiesvalmisteluun ikäänkuin ministerillä olisi mahdollisuus vaikuttaa taloudellisen katsauksen sisältöön. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto on taloudellisena ennustelaitoksena poliittisesti riippumaton tutkimuslaitos.

Ministeriön viikon vanhan taloudellisen katsauksen muste on tuskin kuivunut, kun tuore ministeri Mika Lintilä rohkenee väittää katsauksen sisältöä liian varovaiseksi.

Perinteisesti valtiovarainministeriön kansantalousosaston ammattitaitoon on luotettu poliittisesta katsontakannasta riippumatta. Osaston käytössä on maan paras mahdollinen tilastollinen tausta-aineisto. Aineistossa on kansainvälinen muun muassa OECD:n materiaali.

Kun tutustuu katsauksen taulukkoaineistoon tarkemmin, on sanoman tulkinta yksikäsitteisen selkeä. Narulla ei taloutta voi työntää.

Edesmennyt kansantalousosaston ylijohtaja Timo Relander korosti aina sitä, että kansantalouden tilinpidon huoltotaseen erät on kyettävä luettelemaan syvässä unessakin. Tulevalla ministerillä on kansantalouden syventävät opinnot pahasti kesken.

Oma kokemukseni kansantalousosaston asiantuntemuksesta pohjautuu ajalta, jolloin tuore ministeri aloitti peruskoulunsa.

Kun pääsiäisen seutuvilla alkuvuoden ennakolliset suhdannekuvaajat ovat valmiita, on aika arvioida viikon takaisen ennusteen osuvuutta.

Iikko B. Voipio, emeritustutkimusjohtaja, Taipalsaari

Maaginen talvimaisema Hallasta Tiutiseen.