Kotkan Energian velkataakka huolestuttaa

4.3.2016 4:00

Kymen Sanomissa kirjoitettiin (28.2.) Kotkan Energian tilipäätöksestä otsikolla: ” Riittääkö liikevaihto kuluihin?”. Tekstissä on muutama luku, jotka oikaisisin. Kaikki antamani luvut ovat viimeisestä virallisesti vahvistetusta tilinpäätöksestä vuodelta 2014.

Meille tavallisille kuolevaisille nuo velkamiljoonat sinne tai tänne eivät paljon kerro.

Tekstissä todettiin, että ”Kotkan Energiallaon pitkää ja lyhytaikaista lainaa taseessaan yhteensä 51 miljoonaa euroa”. Totta, mutta unohtui kertoa, että korotonta – mutta silti maksettavaa – velkaa on lisäksi 13,5 miljoonaa euroa.

Toiseksi sanottiin, että: ”Yhtiöllä on leasing-vastuita yhteensä 27,8 miljoonaa euroa, joihin sisältyy arvonlisävero ja takaisinostositoumukset” . Tässä on tullut muutama virhe. Summa ei sisällä arvonlisäveroa, alvillinen summa on 33,24 miljoonaa euroa. Toiseksi summassa ei ole takaisinostositoumuksia, jotka ovat 25,3 miljoonaa euroa..

Kymen Sanomien jutun luvuilla tuli velkataakaksi 78,8 miljoonaa euroa. Oikea luku on siis (51+13,5+27,8+25,3 =) 117,6 miljoonaa euroa.

Velkaa on siis noin kolme kertaa enemmän kuin liikevaihtoa (noin 40 M€) . Olen antanut itselleni kertoa, että ´huolestumisraja´ ylittyy kun velkaa on enemmän kuin liikevaihtoa.

Meille tavallisille kuolevaisille nuo velkamiljoonat sinne tai tänne eivät paljon kerro. Ratkaisevaa on velan määrän kehitys: Vuonna 2010 Kotkan Energian liikevaihto oli 45,5 miljoonaa euroa ja velkataakka (sisältäen kaikki leasingvastuut) oli 99 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto oli 45,0 M€ ja velkataakka (sisältäen kaikki leasingvastuut) oli 118 miljoonaa euroa. Velan kasvu on 19 miljoonaa euroa.

Meille on viime vuosina kerrottu Kotkan Energian loistotuloksista, silti velkataakka on kasvanut lähes neljä miljoonaa euroa vuodessa liikevaihdon pysyessä ennallaan. Minusta on syytä olla huolissaan yhtiömme omistajina ja sen velkojen ja vastuiden lopullisena maksumiehenä.

Se, että näitä velkoja aletaan nyt kattaa tulevaisuuden mahdollisilla liikevaihdoilla ja mahdollisilla voitoilla, kuten KySa:n jutussa tehtiin, jääköön selityksenä aivan omaan arvoonsa.

Seppo Viljakainen, Kotka