Sähkön pientuotanto suuri puhallus pimeässä

11.7.2014 4:00

Kai tämän sähkön pientuotannon kliimaksi olisi valtion joka kotiin kustantama sähköverkkoon tehoa syöttävä kuntopyörä; keskivertopolkija pystyy noin 100 W:n teholla muutaman tunnin päivässä sähköä tuottamaan.

Jos eletään maailmassa, jossa kaksi plus kaksi on neljä, ei viisi tai viisitoista, niin nämä aurinkopaneelit, tuulimyllyt ja lopulta tuo kuntopyörägeneraattorikin ovat taloudellisesti täysin järjettömiä olettaen, että emme halua maksaa vähintään kolminkertaista hintaa sähköstämme.

Omalla kustannuksellaan — kuten nyt nämä sähköpioneerit tekevät — saa tietenkin rakennella vaikka minkälaisen härpäkkeen ja pelastaa maailman siinä sivussa.

Suurin järjettömyys, jonka tämä pientuotantohypetys aiheuttaa, on se järkyttävä väärinkäsitys, että tällä pientuotannon ”hyvissähköllä” pystyttäisiin korvaamaan sitä ”pahissähköä” (ydinvoima, fossiiliset voimalaitokset jne.).

Yksinkertaistaen: Jokaista ”hyviswattia” kohden täytyy olla sama määrä ”pahiswatteja” odottamassa, jotta pahikset voivat korvata hyvikset sillä sekunnin murto-osalla, kun aurinko menee pilveen tai tuuli tyyntyy.

Sähkön pientuotannossa kyyniset liikemiehet käyttävät ”hyödyllisten idioottien” (Lenin) omantunnon tuskaa härskisti hyväkseen saavuttaakseen taloudellisia voittoja: ei siis mitään uutta auringon alla.

Seppo Viljakainen, Kotka