Kotkan tartuttava kanjonin kattamiseen

26.10.2012 4:00

Kuluvan vuoden aikana Kotkan talous on kääntynyt huolestuttavan alijäämäiseksi, jopa niin paljon, että aletaan puhua kriisiin ajautumisesta. Uudelta valtuustolta odotetaan vastalääkkeeksi menojen hallintaa, työtä ja verotulojen kasvua.

Työttömyyden vitsaukseen on löydettävä keinot konkreettisilla elinkeinohankkeilla.

E18-moottoritiehen kytkeytyvät projektit on pantava ripeästi toimeksi. Pää on jo avattu Vaalimaan kasinon ja kauppakeskuksen hankkeella. Myös Jumalniemen alueen laajentaminen pääsee vauhtiin moottoritien ramppien toteutuksella.

Kehitteillä ovat mm. Karhulan kanjonin kauppakeskus, bioetanolin tuotantolaitos, laivadieselin rikinpoistolaitos ja venäläisten logistisen alan yritysten verkosto sekä matkailuhankkeita.

Näistä on pisimmälle edistynyt Karhulan kanjonin kattaminen. Siihen on nyt olemassa venäläinen rahoittajaryhmä ja urakoitsija ja kaavajärjestelyt. Vuodelta 1991 on päivitetty kauppakeskus-, pysäköintilaitos- ja materiaalihuoltosuunnitelmat. Kotkalta edellytetään nyt huolellisesti harkittua yhteistyöesitystä rakennusoikeuksista ja kanjonin kannen toteutuksesta, jotta investointi saadaan liikkeelle. Mahdollisuus on nyt hyödynnettävä.

Valmistuessaan parin vuoden kuluttua keskuksen kaupalliset palvelut pysäyttävät venäläisen turistin ja matkailijan mennen tullen. Näin tietävät kertoa venäläiset investoijat, joilla on aiempia vastaavia kauppakeskuksia toteutettuna Pietarin alueella.

Markku Saastamoinen

Kunnallisvaaliehdokas (kok.)

Kotka