Mopokortin hintaa korotettiin liikaa

7.2.2012 4:00

Mopokortin hintaa on nostettu liikaa. Hinta oli ennen enintään 90 euroa, mutta uuden kortin hinnaksi tuli noin 550 euroa.

Mistä alle 15-vuotias repii tällaisen määrän rahaa, kun itse mopokin maksaa 500–4000 euroa? Mitä uudesta korttikäytännöstä on hyötyä?

Turvallisuus ei juuri muutu, vaikka kortti maksaa enemmän, ja joutuu käymään mopokoulun. Ennen riitti pelkkä teoriakoe.

Kortin korkeampi hinta karsii hieman mopoilijoita. Ennen perheillä oli rahaa nuoren mopoharrastukseen, koska mopokortin hinta ei ollut niin älytön. Nykyään kaikilla ei välttämättä ole varaa maksaa 500 euroa yhdestä pahviläpyskästä. Tietysti joissain perheissä isovanhemmat ja sukulaiset rahoittavat osan kortista, mutta jos ei ole isovanhempia tai he eivät ole innokkaita maksamaan kortista senttiäkään, on kortin hankkiminen vielä vaikeampaa.

Kaiken lisäksi hinta ei ole ainut haitta, vaan kokeet eivät ole aivan yksinkertaisia. Kaikki eivät välttämättä ole ajaneet mopolla ikinä. Miten tällainen henkilö selviytyy ajokokeesta, kun mopo pitää saada pysähtymään 30 kilometrin tuntivauhdista seitsemässä metrissä? Teoriakoekaan ei ole helppo, jos ei ole perillä liikennesäännöistä.

On hyvä, että liikennesäännöt opetellaan. Se lisää tietysti turvallisuutta, mutta kortin hinta voitaisiin laskea takaisin entiseen hintaan.

Jussi Lommi ja Nestori Määttänen

Karhulan koulu, 8C