PÄÄKIRJOITUS

Laatu saa maksaa — periaatteessa

11.9.2017 4:00

Haminassa pisteltiin viime keskiviikkona poskeen 5 035 annosta luomupuuroa. Koko maassa puuroa meni 390 230 lautasellista. Luomualan toimijoiden yhteistyöjärjestön Pro Luomun tempaus onnistui, ja se antaa pontta puhua maukkaan, terveellisen ja ekologisemmin ja eettisemmin tuotetun ruuan puolesta. Esimerkiksi Haminassa on harkittu, että ainakin päiväkodeissa lapsille ruvettaisiin tarjoamaan luomumaitoa.

Moni sanoo tutkimuksissa ja kyselyissä, että laatu saa maksaa. Toinen asia sitten on, kuinka suuri joukko laadun puolustajista koostuu ja näkyykö tämä vastaajien omissa valinnoissa. Voi olla, että kaupassa moni äänestää sittenkin kukkarollaan.

Moni vastaa kyselyissä myös niin, että mukavinta olisi asioida kotia lähellä sijaitsevassa kivijalkamyymälässä. Jos ihmiset todella käyttäytyisivät näin, sellaisia myymälöitä olisi paljon enemmän. Trendi kuitenkin kulkee kohti suuria kauppakeskuksia. Jopa keskustoissa on yhä vähemmän pieniä kauppoja, ja maaseudun syrjäkylät menettävät helposti sen viimeisensäkin. Kehitys kytkeytyy tietysti rajuun kaupungistumiseen: jossain on niin vähän väkeä, että palveluiden käyttäjiä yksinkertaisesti ei riitä.

Mutta merkitystä on myös arkipäätöksillä. Kymen Sanomat kysyi hiljakkoin lukijoiltaan päivittäistavarakaupan valinnan perusteita. Vaikka vastaajat eivät edustaisikaan täydellisesti alueen asukkaita, 357 vastauksen tulos kertoo suuntaa antavasti, mikä ratkaisee. Asioimisen helppous, tuotteiden ja palvelun laatu ja kulkuyhteydet saivat nekin kannatusta, mutta ylivoimainen peruste ja rehelliseltä tuntuva vastaus oli edullisuus. Se sai 25 prosenttia äänistä.

Päivi Taussi