PÄÄKIRJOITUS

Korkeakoulut tarvitsevat sivureittejäkin

17.8.2017 4:00

Korkeakoulujen pääsykokeet ovat jäämässä historiaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö vaatii, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut alkavat valita opiskelijansa ylioppilastodistuksen perusteella. Muutoksia on tulossa jo ensi keväänä.

Uudistukseen onkin paineita. On perusteltua kysyä, miksi nuoren pitää päntätä ensin ylioppilaskirjoituksiin ja todistaa niissä osaamisensa ja sen jälkeen saman tien paneutua uuteen vaativaan koitokseen. Kaksinkertainen kypsyyden osoittamisen järjestelmä on tietenkin kalliimpi kuin yksinkertainen. Opiskelemaan aikovan tai hänen perheensä näkökulmasta kalleutta lisää myös valmennuskurssibisnes, joka vielä eriarvoistaa erilaisista perheistä tulevia nuoria.

Muutokset tavallaan palauttavat ylioppilastutkintoa vanhaan rooliinsa, olihan se alun perin nimenomaan akateeminen pääsykuulustelu.

Tosin nytkin korkeakoulujen ovet voivat avautua ilman erillisiä kokeita. Joillakin aloilla valintaan riittää jo tällä hetkellä pelkkä todistus. Joihinkin avaimeksi käy menestyminen alan arvostetuissa kilpailuissa.

Ministeriön ajamaan uudistukseen sisältyy myös riskejä. Lahjakaskin opiskelija voi epäonnistua kirjoituksissa. Joku kypsyy lukuhaluihin vasta myöhemmin huono todistus plakkarissaan. Kun koulujärjestelmästä muuten halutaan poistaa umpikujat, tännekään niitä ei pidä rakentaa. Vaikka ylioppilastutkinnosta on tulossa pääväylä korkeakouluihin, sivureittejäkin pitää olla.

Päivi Taussi