PÄÄKIRJOITUS

Terrorismin uhka rantautui Kotkaankin

29.6.2017 4:00 | Päivitetty: 29.6.2017 8:26

Terrorismin uhka on tullut jatkuvasti maantieteellisesti lähemmäksi, ensin Eurooppaan, sitten Pohjoismaihin ja lopulta Suomeen. Nyt uhkasta puhutaan myös Kotkassa.

Terrori-iskun uhka Suomessa on pieni, mutta olemassa se on. Suurten yleisötapahtumien tapahtumajärjestäjät ovat tiedostaneet tilanteen, ja iskuihin varautuminen näkyy tänä kesänä ensimmäistä kertaa selvästi suurissa suomalaisissa yleisötapahtumissa. Kotkalaisten mieliin terrorismi, autoilla tehtävät iskut ja massatapahtumat nostavat meripäiväparaatin, jossa kapealle ja osin huonosti poistuttavalle alueelle ahtautuu tuhansia ihmisiä.

Reilun viikon päästä alkavan Kotkan superviikon turvallisuussuunnitelmia on päivitetty ajantasaisiksi, ja esimerkiksi turvakameroita ja ajoesteitä lisätään. Myös monet muut kaupungit kuten Kouvola, Imatra, Savonlinna ja Joensuu ovat kertoneet varautuvansa mahdollisiin iskuihin sijoittamalla esteitä sellaisiin paikkoihin, joista olisi helppo ajaa esimerkiksi rekalla väkijoukkoon.

Toivottavasti pelko ei valtaa alaa superviikon tai muidenkaan suomalaisten kesätapahtumien osallistujien keskuudessa. Pelkäämisen ja varomisen sijaan olisi parempi keskittyä vaaratilanteiden ennakoimiseen ja niihin varautumiseen. Tähän saa neuvoja muun muassa Poliisihallituksen julkaisemasta videosta.

Videon tarkoituksena on neuvoa, miten uhkaavissa tilanteissa on toimittava. Tieto oikeasta toiminnasta lisää turvallisuuden tunnetta sekä omaa ja muiden turvallisuutta, kun menettelytavat vaaratilanteissa ovat hallinnassa. Video antaa myös vanhemmille keinon käsitellä asioita lasten kanssa.

Marja Luumi

marja.luumi@kymensanomat.fi