PÄÄKIRJOITUS

Kokoomuksella kovat piipussa

27.6.2017 4:00

Sotesta on syntymässä taas mehevä kiista päähallituspuolueiden välillä. Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko totesi Lännen Mediassa, että maakuntalain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, jos valinnanvapausmalliin on tehtävä muutoksia. Perustuslakivaliokunta käsittelee maakuntalakia ja valinnanvapausmallia perjantaina.

Perustuslakivaliokunta on ennakkotietojen mukaan asettumassa sille kannalle, ettei maakuntia voida velvoittaa yhtiöittämään valinnanvapauden piiriin kaavailtuja sote-palveluja. Risikon voimakas reagointi on johdonmukaista, sillä kokoomushan on jo pitkään julistanut, että ”ilman valinnanvapautta ei tule maakuntauudistustakaan”.

Maakuntauudistuksen jumiuttamisella uhkailu hermostutti keskustan. Kansanedustaja Matti Vanhanen syyttää kokoomusta perustuslakivaliokunnan painostamisesta, miltä se näyttääkin. Valiokuntaa on totuttu pitämään – kokoonpanostaan huolimatta – suomalaisena versiona perustuslakituomioistuimesta, johon poliittiset intohimot eivät oikein kuulu. Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) istuttaminen valiokuntaan paimentamaan sen toimintaa vaikuttaa myös hyvin poliittiselta operaatiolta.

Maakuntalain käsittelyn keskeyttäminen voi johtaa myös maakuntavaalien siirtymiseen myöhemmäksi, mutta se tuskin keskustaa ja kokoomusta hirveästi vaivaa. Suurempaa kiirettä aiheuttanee huoli hallituksen toimintakyvystä. Hallituksen eduskuntaenemmistö on Uuden vaihtoehdon epävakaaksi osoittautuneen eduskuntaryhmän varassa. Jos takaisin perussuomalaisiin loikannut ”Kike” Elomaa saa seuraajia, edessä on hallituksen hajoaminen ja koko paketin vaarantuminen.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi