PÄÄKIRJOITUS

Yritysten saamiseksi pitää ponnistella

18.5.2017 4:00

Ruotsalainen Northvolt kävi tiistaina Kotkassa ja Haminassa tutkailemassa uuden akkutehtaansa mahdollista paikkaa. Tai ehkä tilannetta pitää kuvailla hienoisesti toisenlaisella painotuksella: kaupungit ja kehitysyhtiö Cursor saivat tilaisuuden esitellä yrityksen edustajille seudun soveltuvuutta.

Noin 2 500 henkeä työllistävä akkutehdas olisi ilman muuta lottovoitto koko Etelä-Kymenlaaksolle. Jo muutaman sadan ja jopa muutaman kymmenen työpaikan tuova yritys olisi havittelemisen arvoinen, Northvoltin hankkeesta puhumattakaan. Toiveiden realistisuutta voi koettaa arvuutella, mutta varmaa vastausta ei tietenkään ole olemassa. Kotka tai Hamina täyttää hyvinkin edellytykset, joita tehdas haluaa, mutta niin varmasti täyttää moni muukin kiinnostuksensa ilmaissut paikkakunta. Northvolt valitsee itselleen sopivimman kesän aikana.

Vieraiden kohteliaista puheista ja isäntien hyvistä fiiliksistä huolimatta akkutehtaan rakentamisen alkaminen on vielä varsin kaukana. Silti alueen elinkeinoelämän edistäjät tekevät oikeaa ja tarpeellista työtään, kun kiertävät paikkoja potentiaalisten tulijoiden kanssa ja esittelevät heille etuja.

Vaikka saatava on epävarmaa, markkinointiin pitää panostaa tosissaan. Eivät northvoltit, teslat eivätkä muutkaan suuryritykset tänne tule ainakaan ilman, että niiden saamiseksi ponnistellaan. Moni ponnistelu päättyy pettymykseen, mutta jossain kupongissa voi kuin voikin olla oikea rivi.

Päivi Taussi