PÄÄKIRJOITUS

Hallintarekisteri vie taaksepäin

12.5.2017 4:00

Kertaalleen jo kuopattu osakkeiden hallintarekisterilaki etenee eduskunnassa takkuisesti. Hallintarekisteri tarkoittaa sitä, että yrityksen osakasluettelossa voi omistajan nimen sijasta olla vain osakkeiden säilyttäjän, esimerkiksi pankin nimi.

Hallituksessa keskusta ja etenkin kokoomus ovat kannattaneet lakimuutosta, mutta perussuomalaisille asia on ollut vaikea hyväksyä. Varsinkin puolueen poliisitaustaiset kansanedustajat ovat olleet sitä vastaan, kuten 90 prosenttia valmisteluvaiheen lausunnonantajistakin. Onkin erikoista, että samaan aikaan, kun pyritään lisäämään avoimuutta ja korruption vastaista toimintaa muun EU:n piirissä, lisätään toisaalla mahdollisuuksia salailuun ja vilpistelyyn.

Perussuomalaiset saatiin kääntämään takkinsa liittämällä lakiin 50 prosentin ennakkoperintä niille omistajille, jotka eivät halua tunnistautua julkisesti. Pääministeri Juha Sipiläkin (kesk.) piti tässä yhteydessä tärkeimpänä seikkana, ”että verottaja saa omansa pois” (STT 10.5.).

Korkea ennakonpidätys voi hillitä siirtymistä hallintarekisterin käyttöön, mutta ei se lakiin liittyviä epäkohtia poista. Julkisuusongelma jää edelleen olemaan, mikä vaikeuttaa viranomaisten, tiedotusvälineidein ja kansalaisten mahdollisuuksia valvoa yritysten toimintaa, omistajien ja päättäjien kytkentöjä ja jääviyksiä. Kuten harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen totesi (A-studio 10.5.) suurikaan ennakonpidätys ei ole ongelma, jos nimettömyydet tavoitteet ovatkin isommat ja muualla kuin osingonjaossa.

On myös kyseenalaista, että korkealla veroprosentilla eli rahalla varakkaat voivat ostaa mahdollisuuden salailuun.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi