PÄÄKIRJOITUS

Kaupunginjohtaja valittava avoimesti

18.4.2017 4:00

Kotkan uuden kaupunginjohtajan etsintä on alkanut toden teolla. Henry Lindelöf aikoo jättää toukokuussa virallisen ilmoituksensa eläkkeelle siirtymisestä, mutta epävirallinenkin tieto tekee tilaa korrekteille kyselyille. Sosiaalidemokraatit kuntavaalivoittajan valtuutuksella ovat tiettävästi jo tunnustelleet Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen kiinnostusta pian avautuvaan tehtävään.

Viljasella on meriittejä, joita valittavalta vaaditaan. Koulutuksen lisäksi etuja ovat varmasti hänen suhteensa pääkaupunkiin ja valtionhallintoon. Helsingissä hänen vastuullaan ovat olleet esimerkiksi sivistysasiat, jotka ovat tulevaisuuden kunnissa keskeisiä.

Silti muitakin hyviä nimiä voi nousta esiin.

Nykyaikaan kuuluu, että valinta on mahdollisimman avoin. Ensimmäiset tiedustelut voivat olla luottamuksellisia, mutta mitä vakavammaksi keskustelu muuttuu, sitä enemmän se kuuluu kaikille. Ratkaisuja ei voi tehdä mikään poliittinen ryhmä yksin, vaikka sillä olisi selväkin johtoasema. Kaupunginjohtajan täytyy herättää valitsijoissaan laajaa luottamusta, koska vain se edistää hänen mahdollisuuksiaan toimia kaupungin parhaaksi. Olisi kestämätöntä, jos hänellä olisi vain omien kannatus.

Valitsijoiden pitää tietää, millaista kaupunginjohtajaa he hakevat. Lindelöf on viime vuosina herättänyt paljon arvostelua — mutta kun hän 16 vuotta sitten aloitti virassaan, hän oli sitä mitä silloin haluttiin. Nyt aika on toinen, ja vaatimukset ovat toisenlaiset. Iso kysymys on tietysti Kotkan talous. Toinen on se, miksi kunnan rooli muotoutuu.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi