PÄÄKIRJOITUS

Rehtorikin voi päättää väärin

27.3.2017 4:00

Opettajat haluavat parantaa koulurauhaa ainakin yhdellä järeällä keinolla. Ammattijärjestö OAJ:n mielestä perusopetuksen rehtoreille pitäisi antaa oikeus erottaa oppilas koulusta määräajaksi. OAJ katsoo, että kun tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä, nykyisin käytössä oleva prosessi on liian hidas. Peruskoululaisen erottamisesta päättää nyt yleensä johtokunta tai lautakunta.

Aivan varmasti on tilanteita, joissa pitää toimia nopeasti. Se on myös häiriköivän oppilaan etu. Huonoon tai jopa vaaralliseen käyttäytymiseen kannattaa puuttua heti. Jos käyttäytymisestä seuraa rangaistus, on vain hyvä, että se tulee nopeasti. Syy-yhteys näkyy selvemmin.

Silti rehtorien vallan kasvattamiseen tässä asiassa pitää suhtautua kriittisesti. Kuten Opetushallituskin on huomauttanut, erottaminen ei saisi jäädä vain yhden henkilön päätöksen varaan. Rehtorikin on vain ihminen, ja hän voi päättää väärin erehdyksessä tai inhimillisessä ärtymyksessä. Aiheettomien tai liian ankarien rangaistusten vaara on olemassa. Se on olemassa myös lukioissa ja ammattikouluissa, joissa rehtorilla on erottamisoikeus.

Yksinvallalle on muitakin vaihtoehtoja kuin monijäsenisen toimielimen koolle kutsuminen. Jo toisen mielipiteen kuuleminen vähentäisi virhearvioiden tekemistä. Se antaisi selkänojaa myös rehtorille, joka varmasti entisestään altistaisi itsensä ärhäköiden vanhempien arvostelulle. Monet koulumaailman edustajat sanovat, että jotenkin he vielä pärjäävät lasten kanssa, mutta osa vanhemmista vie voimat.

Päivi Taussi paivi.taussi@kymensanomat.fi