Pääkirjoitus

Hollannin vaalit näyttävät linjaa

20.2.2017 4:00

Euroopassa käydään tämän vuoden aikana kolmet vaalit, joilla on merkitystä koko Euroopan ja Euroopan unionin poliittiseen ilmapiiriin. Ensimmäiset ovat jo kuukauden kuluttua pidettävät Hollannin parlamenttivaalit. Ne voivat näyttää suuntaa, mistä tuulet puhaltavat.

Ainakin jonkinasteista vaalivoittoa Hollannissa povataan islamin, eliitin ja EU:n vastaiselle Geert Wildersin äärioikeistolaiselle vapauspuolueelle. Se on ollut mielipidemittausten kärjessä.

Ranskan huhti-toukokuun presidentinvaaleissa populistipuolueen Marine Le Pen saattaa hyvinkin päästä toiselle kierrokselle. Vastaan tulisi joko keskustaoikeiston François Fillon tai oman Liikkeelle-puolueensa perustaja Emmanuel Macron.

Saksan parlamenttivaalit syyskesällä ovat erityisen tärkeät koko Euroopalle, koska Saksa on Britannian EU-eron myötä noussut entistäkin vahvempaan asemaan vakautta ylläpitävänä ja maltillisena toimijana. Tämä politiikka voi muuttua, jos voimasuhteet vaaleissa heilahtavat liittokansleri Angela Merkelin harjoittamaa linjaa vastaan.

Saksassa ja Hollannissa on Suomen tavoin monipuoluejärjestelmä, joten yksittäisen puolueen jytkyvoittokaan ei välttämättä avaa ovia valtaan. Hollannissa muut puolueet karsastavat yhteistyötä Wildersin kanssa.

Sekä Saksassa että Ranskassa on varoiteltu Venäjän kasvavasta intressistä pyrkiä vaikuttamaan vaaleihin. Yhdysvaltain presidentinvaaleissa likaista kampanjointia harrastivat myös kotimaiset tahot erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Demokraattisissa vaaleissa kansa on tietysti aina oikeassa. Suomen ja Euroopan on varauduttava ja sopeuduttava myös brexitin ja Trumpin kaltaisiin yllätyksiin.

Ilkka Pohjalainenilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi