Mikä on vapaan alkoholin hinta?

16.1.2017 4:00

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) julkisti viime viikolla hämmentävän tutkimuksen. Se nimittäin kumoaa keskeiset syyt, joilla alkoholipolitiikan vapauttamista on vastustettu. Enää pitäisi tietää, kuinka vakavasti uuteen totuuteen tulisi suhtautua.

Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus kertoo, että alkoholilain vapauttaminen muun muassa vähentäisi alkoholin matkustajatuontia, lisäisi verotuloja ja ylläpitäisi maan markettiverkostoa.

Samaan aikaan alkoholin haitat eivät lisääntyisi, sillä alkoholin kulutus ei juuri kasvaisi kulutuksen siirtyessä kohti mietoja. Kuitenkin myös alkoholin hinnan uskotaan laskevan tuntuvasti.

Tähän saakka suomalainen tutkimus on korostanut alkoholin saatavuuden ja kulutuksen yhteyttä. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laskenut vireillä olevan alkoholilain muutoksen lisäävän kokonaiskulutusta selvästi. Uusi laki toisi muun muassa entistä väkevämmät juomat ruokakauppoihin ja helpottaisi ravintoloiden sääntelyä. Lakiesitys lähti lausuntokierrokselle marraskuussa ja voi päätyä eduskuntaan vielä keväällä.

Taloustutkimuksen tulokset pohjautuvat paljolti kansalaisille tehtyyn kyselytutkimukseen. Menetelmän luotettavuus joutuu rajuun testiin, jos eduskunta hyväksyy lain. ”Virallisen” alkoholitutkimuksen mukaan kulutuksen kasvu nimittäin näkyy suoraan myös haittavaikutuksina.

THL:n mukaan 5—6 prosentin kasvu kulutuksessa tietäisi noin 150:tä alkoholikuolemaa vuodessa ja lisäksi pariatuhatta sairaalakäyntiä. Hinta vapaudesta voi olla kova sekä inhimillisesti että euroissa mitattuna.

Timo Laitakari timo.laitakari@kaakonviestinta.fi