Kolumni: Pimeästä Afrikasta valorysän pohjaan

7.8.2017 13:15 | Päivitetty: 7.8.2017 14:48

Kysymys ei ole öisestä kalastamisesta, vaan perhosten pyydystämisestä.

Kun kallistaa korvaansa rysää kohti, kuulee mittareiden, kaalikoiden, nirkkojen ja yökkösten lepatusta, sipinää ja räpistelyä.

Kun geologi kurvaa pihaan ja kävelee rullalle kääritty jatkojohto kourassaan pistorasialle, niin ruvetaan tekemään luonnontiedettä.

Pian puiden katveessa hehkuu valorysä. Se ei näytä rysältä, vaan suurelta pöytälampulta. Naru, millä valorysä on kiinnitetty puuhun, ei näy hämärässä.

Vesitornin miniatyyrinä leijuva pyydys on epäluonnollinen ilmestys. Sopisiko maisemaan paremmin sähköinen kynttelikkö?

Suomessa tavattavista perhosista vain reilu satakunta on päiväperhosia. Yöaktiivisia lajeja liitelee maassamme noin parisen tuhatta.

Valo vetää yöperhosia puoleensa. Kun ne lentävät rysään, ne putoavat reiästä maastokuvioisella kankaalla peitettyyn sankoon, minne kaadettu myrkky ottaa ne hengiltä.

Pyhtäällä lennetään jo surmanlentoja, vaikka kuntaan rakennettava lentokenttä on vielä pelkästään metsään hakattu aukko.

Geologi pitää pienen luennon: Kun Afrikan pohjois- ja itäosista saapuu perhosia Suomeen, niiden matkaan kuluu kahden sukupolven elämä ja vasta kolmas pääsee perille. Toiseen suuntaan tietyt lajit saattavat matkata ilman sukupolvenvaihdoksia.

Ehkä pihankin rysään päätyy vielä afrikkalainen maahantulija?

Kun kallistaa korvaansa rysää kohti, kuulee mittareiden, kaalikoiden, nirkkojen ja yökkösten lepatusta, sipinää ja räpistelyä. Perhosten kuolintanssia säestää ininä. Onko toukkavaiheessaan metsiä tuhoavalta lehtinunnalta päässyt valorysän vankina itku?

Kun geologi käy tyhjentämässä rysän, hän kirjaa lajit ylös ja lähettää tiedot tutkimusaineistoksi Suomen Perhostutkijain seuraan. Jos pyydys on tyhjä, niin viereisellä suokaistalla on pidetty salaisena riittinä yöperhosten joukkohautajaiset.

Tiede ei tunne vastaavaa tapausta: valorysästä vedettiin vesiperä.

.

Kirjoittaja on pyhtääläinen vapaa toimittaja

Ville Vanhala