Kolumni: Positiivisuus ruokkii positiivisuutta

13.5.2017 13:15

Kun kotkalainen yrittäjä Tuuli Koivisto polkaisi käyntiin omalla Facebook-sivullaan Kotkan—Haminan seutua käsittelevän positiivisuushaasteen, teki mieli vastata heti. Kampanjassa Koivisto haastaa ihmiset listaamaan seudun vetovoimatekijöitä. Vaikka kyseessä on ”vain” yksityishenkilön pienimuotoinen ele luoda positiivista ilmapiiriä seudullemme, Kymen Sanomat päätti tehdä aiheesta jutun lehteen ja verkkosivuille.

Vai keksitkö, miltä muulta Suomen paikkakunnalta löytyy tällainen kombo?

Kotkalaisten sanotaan suhtautuvan kaupunkiinsa yleisesti ottaen negatiivisesti, asenteella, ettei mikään ole juuri koskaan hyvin. Tai jos onkin, kateellisten takia hyvistä asioista ei uskalleta tai haluta iloita. Kymen Sanomien verkkokommentointia seuraamalla voi päätellä, että lyttääminen, katkeroituminen ja vähättely kuuluvat kotkalaisten tapoihin.

Yksittäinen kampanja, lehtijuttu tai nettikysely ei muuta vallalla olevaa asenneilmastoa, mutta se pistää edes hetkeksi miettimään, mitä hyvää ympärillämme on. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta, negatiivisuus negatiivisuutta. Tilanteessa ei auta se, että tutkimustulokset kerta toisensa jälkeen julistavat asukkaiden tyytymättömyyttä seutuumme monilla eri osa-alueilla.

Sekä Koiviston että Kymen Sanomien saamissa vastauksissa korostuu muutama asia: meren läheisyys, kaunis saaristo, hienot puistot, lähellä olevat monipuoliset ulkoilumahdollisuudet, asumisen edullinen hinta ja lyhyt matka pääkaupunkiseudulle. Nämä asiat tekevät Kotkasta ainutlaatuisen ja monella tavalla hienon paikan asua ja elää. Vai keksitkö, miltä muulta Suomen paikkakunnalta löytyy tällainen kombo?

Kun muutin Kotkaan noin 22 vuotta sitten, ihastuin mereen, kaupunkikuvaan, saaristoon ja luontoon. Ennen kaikkea maisemaan, siihen miltä täällä näyttää joka puolella. Kauniita paikkoja on Suomi pullollaan, mutta ei Kotkan veroisia.

Marja Luumi
Kirjoittaja on Kymen Sanomien tuottaja.