KOLUMNI

Kolumni: Kun ihmisarvosta tuli ääriajattelua

19.4.2017 13:15

Vuonna 1948 koko maailma oli järkyttynyt. Toisen maailmansodan kauhuja oli jo alettu käsitellä Nürnbergin oikeudenkäynneissä, joissa selvisi niiden hirveyksien laajuus, joilla alempirotuisina pidettyjä kidutettiin.

Terrorin on tarkoitus murentaa valtarakenteita herättämällä pelkoa.

Ihmisiä oli tapettu kaasulla, ja heille oli tehty sairaintakin mielikuvitusta järkyttäviä kokeita. Tohtorit keräilivät huvikseen pääkalloja siinä sivussa, kun leikkelivät ihmisiä ilman anestesiaa ja vertailivat erilaisten kemikaalien ja tartuntatautien vaikutusta uhreihinsa.

YK hyväksyi tuolloin kolmannessa yleiskokouksessaan ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen, koska näitä tekoja pidettiin niin raakalaismaisina, että ne järkyttivät ihmiskunnan omaatuntoa.

Julistuksen ensimmäisessä artiklassa todetaan, että kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

Kun joku hullu keksi ajaa Tukholmassa tavaratalon seinään ja tapausta alettiin tutkia terrori-iskuna, täyttyi sosiaalinen media huokauksista.

— Milloin meillä Suomessa silmät aukeavat?

Vähän aiemmin samalla viikolla Syyriassa hyökättiin siviiliväestön kimppuun hermokaasulla. Kuolonuhreja oli kymmeniä, mutta heidän peräänsä ei kukaan enää kysellyt.

Huokailijoilta unohtui, että terrorin on tarkoitus murentaa valtarakenteita herättämällä pelkoa. Pelko on ase jolla terroristit, niin ryhmät kuin yksittäiset mielenvikaisetkin, pelaavat.

Pelko kuiskii korvaan, että jokainen vähänkin kantasuomalaista tummempi on potentiaalinen kajahtanut kuorma-autokuski. Pelko saa unohtamaan, että pakolaiskriisi ei ole terrorin syy, vaan seuraus. Kun pelko kasvaa tarpeeksi suureksi, demonisoidusta ihmisryhmästä voi alkaa valmistaa vaikka lampunvarjostimia.

Vuonna 1948 maailma huusi, että ei koskaan enää. Missä on veljeyden henki nyt?

Kirjoittaja työskentelee Kymen Sanomien toimituksessa.

Essi Kesti