Kolumni

En eroa.fi

23.9.2014 4:00
Kuva: kimmo seppälä

Eroa kirkosta.fi –yhteisö on vuosia ollut aktiivinen asiansa edistämisessä. Tuorein ryhmän tiedote kertoo uutismaisesti, että nuoret alle 25-vuotiaat kesämorsiamet erovavat hanakasti kirkosta. Syytä tähän ei tutkimustiedon valossa ole osoitettavissa, mutta tiedote kuvaa tuo ikäryhmän olevan pinnallisia ja haluavan vain näyttävät häät kaikilla mausteilla. Humoristina herkuttelin tuolla tiedolla ja näin, kuinka tuore vaimo ryntää läpi riisisateen kohti juhla-autossa olevaa läppäriä ja hoitaa itsensä eroon kirkosta. ”Kylläpä helpotti” ja sitten jatketaan juhlimista. Ei kai nyt kuitenkaan niin?

Joka tapauksessa vouhotusta kirkon jäsenyyden ympärillä riittää. En ole pitkään aikaan törmännyt kehenkään taivaan valon nähneeseen, joka hakkaisi tosissaan Isolla kirjalla päähän. Sen sijaan kirkosta eronneiden seurakunnalla on usein tiukkakin yhteinen linja, ollaan älyn ja elämänsä hallitsevan ihmisen asialla.

Eroaminen ei näytä olevan pelkästään henkinen päätös. Kirkollisveronsa voi sijoittaa johonkin muuhun harrastukseen. Toisaalta rahaa säästyy muutoinkin, kun ei usko, ei ole joulua, ei pääsiäistä eikä arkivapaita. Ei myöskään tarvitse kärsiä kummilasten rippijuhlia tai 90-vuotiaan tädin kahvisyntymäpäiviä. Papin tai diakonin sanat eivät kuulu enää elämän piiriin.

Eroa kirkosta -yhteisö on mielenkiintoinen ryhmittymä joukkovoimasta. Ei ihan heti tule mieleen vastaavaa ryhmää, joka masinoi linjausta palveluntuottajaa vastaan. Tarjoavathan luterilainen ja ortodoksinen kansankirkko palveluita esimerkiksi hädän hetkellä. Pappi tulee paikalle pyydettäessä tilanteeseen, mitä muut karttavat. Papeilta voi vaatia paksua henkistä nahkaa ja oppineisuutta ihmissielun psykologiaan.

Muutoinkin, tuntuisi oudolta jopa työllisyysnäkymästä käydä jonkun tahon mollaamiseen ja alasajoon siinä määrin, että sen tietäisi vaikeuttavan organisaation pienipalkkaisten työntekijöiden pysymistä leivän syrjässä kiinni.

On kiva, että on koti. On kiva, että on uskonto, arvomaailma ja hulluttelun takalaita. Ja on kiva, että on isänmaa. Kuulostaa konservatiiviselta. Mutta niin se vaan on. Vapaammin sanottuna asia kuuluu: asialliset asiat hoidetaan aina, muutoin ollaan kun ellun kanat.

Siksi maksan mielelläni kirkollisveroa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.

Issu Huovinen