Hei hei siellä kotona

8.4.2010 12:30 | Päivitetty: 24.5.2010 13:32
Kuva: Antti Seppsen arkisto
Oiva Kovanen jätti jälkeensä valtavasti kirjeitä, postikortteja ja filmejä.
Oiva Kovanen jätti jälkeensä valtavasti kirjeitä, postikortteja ja filmejä.

Helmikuussa 1954 sohjoisessa ja hämärässä satamakaupungissa Englannin itärannikolla merimieslähetykseen astuu mies, joka on kauempana kotoaan kuin koskaan. Huoneessa on kummallinen laite, jonka pinnalla väreilee kuvia. Kaihoisa musiikki soi.
Kaksi viikkoa aiemmin mies on höyrylaiva Mathuisin kannelta katsonut, kuinka kotikaupunki Kotka jää taakse. Miehen nimi on Oiva. Hän istuu alas ja alkaa kirjoittaa kirjettä.
Nyt alkavassa 13-osaisessa artikkelisarjassa pääsemme Oiva Kovasen kirjeiden ja kuvien avulla hänen matkaansa maailman merille ja salaperäisiin satamiin.

Kotkassa 1911 syntynyt Oiva Kovanen teki 42-vuotiaana rohkean elämänmuutoksen. Hän otti lopputilin Karhulan lasitehtaalta ja pestautui höyrylaivaan lämmittäjäksi — hiiliä lapioimaan! Asiat, jotka Oiva jo ensimmäisellä Portugaliin asti vieneellä seilauksella näki ja koki, saivat hänet lumoihinsa.
Kerta toisensa jälkeen sai Laivurinkadun satamakonttorissa työskentelevä Martta-sisko nähdä Oivan vilkuttavan lähtevästä laivasta. Työn ohessa Oiva kouluttautui konemestariksi.

Poikamiehenä pysytellyt Oiva kirjoitti vuosien kuluessa kokemuksistaan satoja hauskoja ja elämänmakuisia kirjeitä Alma-äidilleen ja Martta-siskolleen Kotkaan. Kirjeet tarjoavat ainutlaatuisen kansanmiehen näkökulman yhteiskunnan kehitykseen kahden vuosikymmenen ajalta.
Miltä kotkanpojasta tuntuivat 1950-1970-lukujen maailman suuret tapahtumat: Kekkosen valtaannousu, Yhdysvaltain etelän rotuerottelu, Prahan kevät. Mielenkiintoisia ovat myös Oivan hienovaraiset huomiot Kotkan, merenkulun tai vaikkapa television kehityksestä puhumattakaan hänen omista seikkailuistaan, kuten kohtaamisesta laivalla matkustavan sirkusleijonan kanssa tai ufohavainnosta välimerellä.
Tuntuu kuin Oiva olisi aina paikalla, kun tapahtuu.


Oivan ensimmäinen kirje on vuodelta 1954, jolloin Kymiin kuuluneet Mussalo, Ruonala, Lankila ja Sutela liitettiin Kotkaan, ja kahvi oli Suomessa edelleen säännöstelty elintarvike. Maalaisliitto valitsi seuraaviin 1956 pidettäviin presidentinvaaleihin ehdokkaakseen Kekkosen.


Stalin oli kuollut edellisvuonna, ja kylmä sota oli kylmimmillään suurvaltojen tehdessä atomi- ja vetypommikokeita. Väinö Linnan Tuntematon sotilas julkaistiin, ja Ernest Hemingway sai Nobelin kirjallisuuden palkinnon.