MUSIKAALI

Reijo Paukun koskettavat jäähyväiset teatterityölle

13.8.2017 4:00
Kuva: Sari Tauru
Viulunsoittaja katolla on Reijo Paukun viimeinen ohjaustyö. Musikaalissa on mukana 30 harrastajanäyttelijää.
Viulunsoittaja katolla on Reijo Paukun viimeinen ohjaustyö. Musikaalissa on mukana 30 harrastajanäyttelijää.

Viulunsoittaja katolla on huikea musikaali. Tarina pienen Anatevkan kylän pakomatkalle joutuvien juutalaisasukkaiden arjesta, harvinaisesta juhlasta ja selviytymiskeinoista puhuttelee jokaista, jolla on sydän.

Antaumuksellisuus luonnehtii esiintyjien otetta

Sen musiikissa soi häive taivaasta. Maitomies Tevjen (Urpo Vesa) filosofointi Jumalansa kanssa rakentaa kokonaisuudelle vankan perustan. Hänen tytärtensä Tzeitelin (Hanna Puhakka), Hodelin (Hanna Mäkelä) ja Chavan (Marja Långvik) rakkaustarinat ahkeran räätälin Motel Kamzoilin (Tommi Paju), vallankumouksellisen ylioppilaan Perchikin (Henri Jalkanen) ja toista uskontoa edustavan Fedkan (Marko Paukkunen) kanssa kertovat paitsi ajassa liikkuvista aatteista ja asenteista myös muutoksiin ja vanhemmuuteen liittyvistä haasteista.

Tevjen ja hänen vaimonsa Golden (Gina Drockila) suhteen luonne paljastuu hienossa duetossa Mua rakastatko?, ja puhuttelee varmasti jokaista pitkän liiton eri vaiheissa räpistellyttä.

Pyhtään toteutuksessa elämyksellisyys nousee musiikista, erityisesti tunnetta tihkuvista laulunumeroista. Vaikka esiintyjä ei olisikaan syntynyt laulajaksi, antaumuksellinen tulkinta nollaa pikku puutteiden merkityksen. Mestarimuusikko Iina Tanin ja orkesterin (Elina Griinari, Henrik Erävaara, Sauli Paukkonen) panos kohottaa sävelmaailman omaan sfääriinsä.

Antaumuksellisuus luonnehtii esiintyjien otetta muutenkin. Oli rooli pieni tai suuri, läsnäolo on ehdotonta. Urpo Vesasta näkyy, miten rankka Tevjen rooli on sekä psyykkisesti että fyysisesti. Silti suoritus pysyy koossa. Laulu Chavaleh tihkuu raastavaa tuskaa, jota itselleen sietämättömään tilanteeseen joutunut Tevje kokee kieltäessään tyttärensä.

Gina Drockilan Golde on pidättyväinen, suppeassa maailmassa ikänsä elänyt nainen, josta paljastuu välähdyksittäin huumorintajua ja hellyyttä. Tommy Larvi kapakoitsijana tekee huoliteltua, sisäistynyttä työtä ja osoittaa olevansa jatkossa kypsä suurempiin tehtäviin.

Hauskuuttajan roolit ovat langenneet Minna Suomelle juoruilevana, touhukkaana puhemies Jentenä – valitettavasti repliikit puuroutuivat välillä – ja Matti Piiparille, joka teurastaja Lazar Wolfina kärsii lemmensurusta kammottavan tekopartansa varjossa.

Ahtaalla näyttämöllä kolmesta ihmisestä tulee jo kansankokous; tarkasti ohjatuissa, kurinalaisissa joukkokohtauksissa riittää vauhtia ja tarvittaessa vimmaakin. Tilankäyttö on esimerkillistä.

Mielestäni jokainen näytelmävalinta on kannanotto. Pyhtään Viulunsoittaja ei julista, mutta sen yllä leijuu suvaitsevaisuuden ja inhimillisyyden henki.

Monipuolinen taiteilija ja teatterimies Reijo Paukku on pitkän uransa aikana käyttänyt paljon aikaa ja taitoa harrastajien ohjaamiseen ja opastamiseen. Ensi-illassa näkyi hänen harrastajateatterin parissa tekemänsä työn arvo. Kun Reijo Paukku tuli kukitettavaksi, kiitollinen, liikuttunut yleisö puhkesi minuutteja kestäneisiin myrskyisiin aplodeihin.

Hyvää: Esiintyjien antaumuksellisuus tuo oman pyhtääläisen säväyksensä kokonaisuuteenHuonoa: -Erityistä: Esitys on sisätiloissa ja paikkoja rajoitetusti, joten liput kannattaa varata etukäteen. Esim. tänään sunnuntaina esitys on loppuunmyyty