Taidemuseo olisi tervetullut haminalaisillekin taiteilijoille — syysnäyttely Suomen juhlavuoden hengessä

15.9.2017 19:05
Kuva: Sari Tauru
Haminan taideseuran syysnäyttelyssä Haminan kirjastogalleriassa on esillä yhteensä sata työtä 27 eri tekijältä.  Ehtona oli, että työt olisivat pieniä, jotta ne saataisiin mahtumaan näyttelytilaan.
Haminan taideseuran syysnäyttelyssä Haminan kirjastogalleriassa on esillä yhteensä sata työtä 27 eri tekijältä. Ehtona oli, että työt olisivat pieniä, jotta ne saataisiin mahtumaan näyttelytilaan.

Kotkassa on viime aikoina keskusteltu tiiviisti näyttelytilojen vähyydestä.

— Haminassakin näyttelytiloja voisi olla enemmän. Haminan kirjaston galleria väestönsuojassa on suuri. Kesällä eli kovin rajoitetun ajan käytössämme ovat Ruutikellarin tilat. Joihinkin kahviloihin varmaan voi viedä töitään näytille, mutta se on sitten kiinni omasta aktiivisuudesta. Raatigalleria on yksityisesti perustettu näyttelytila. Sen kanssa taideseuralla ei ole tekemistä, kertoo Katarina Ögård Haminan taideseurasta.

Toivomuslistalla on myös kotkalaisten taiteilijoiden esiin nostama taidemuseo.

— Olisi hienoa, jos museossa olisi esillä paikallista taidetta. Sen vuoksi tänne voisi tulla ihmisiä muualtakin.

Yli sata jäsentä

Haminan taideseuralla on nykyisin yli sata jäsentä.

— Heistä yleensä 20—30 tuo töitään näyttelyihin. Monet ovat mukana seuran toiminnassa, koska he ovat kiinnostuneita taiteesta. He ovat usein mukana pari kertaa vuodessa järjestämillämme taidematkoilla.

Ögårdin mukaan taideseuralla on samanlaisia vaivoja kuin muullakin seuratoiminnalla Suomessa.

— Jäsenet alkavat olla aika ikääntynyttä väkeä ja heidän määränsä on hupenemaan päin. Mukaan voisi tulla nuorempiakin ihmisiä. Jäseneksi pääsevät aloittelijatkin, kunhan vain innostusta riittää.

Suomen juhlavuoden hengessä

Haminan taideseuran syysnäyttelyssä Haminan kirjastossa on teemana Suomen juhlavuosi.

— Halusimme näyttelyyn mukaan sata työtä, sellaisiakin, jotka ovat jo aikaisemmin olleet mukana näyttelyissä. Niitä oli tarjolla enemmänkin ja jouduimme tekemään hieman karsintaa ennen näyttelyn pystyttämistä.

Näyttelyssä on esillä töitä 27 eri tekijältä.

— Saimme mukaan paljon erilaisilla tekniikoilla tehtyjä töitä. Mukana on akvarelleja, akryylimaalauksia, kollaaseja, grafiikkaa, kalligrafioita ja veistoksia. Ehtona oli, että työt olisivat pieniä, jotta saisimme ne mahtumaan näyttelytilaan.

Haminan taideseuran näyttely on esillä Haminan kirjaston galleriassa 7. lokakuuta asti.