KONSERTTI

Mestarillinen Beethoven-tulkinta

24.9.2016 4:00
Kuva: Raimo Eerola
Paavali Jumppanen.
Paavali Jumppanen.

Kymi Sinfoniettan sinfoniakonsertti. Kapellimestari Erkki Lasonpalo. Solisti Paavali Jumppanen, piano.

Kuusankoskitalo 22.9.

Beethovenin hienostuneen nokkela Pianokonsertto nro 4 ei avaudu helposti. Etenkin sen ensimmäinen osa jaksaa häkellyttää erikoisuudellaan. Niinpä Paavali Jumppasen loistava tulkinta tästä teoksesta nousee erityisen suureen arvoon.

Tämä mies tänne takaisin ja pian!

On kulunut vuosia siitä, kun kuulin Jumppasta Beethovenin parissa. Tässä välissä hän on onnistunut yhdistämään intohimoisen suuren tyylin soittonsa tähän sävelkieleen ja noussut kiinnostavaksi Beethoven-pianistiksi.

Kuultiin siis taiturillista, ymmärtävää, luovaa, sointikulttuuriltaan värikästä, rikkaasti siselöityä musisointia, jossa draaman kaari ei kadonnut näköpiiristä missään vaiheessa. Kuuluisakaan ulkomainen tähti ei olisi aiheuttanut pettymystä tällä tulkinnalla.

Jumppasen suurenmoinen runollisuus pääsi oikeuksiinsa ylimääräisessä Sibeliuksen Kuusessa. Hän loihti miniatyyrista vapaasti hengittäneen, suuren tyylin tunnelmapalan ja siirsi samalla historiaan viimeisenkin epäilyksen Sibeliuksen pianomusiikin mahdollisuuksista.

Tämä mies tänne takaisin ja pian!

Erkki Lasonpalo ja Kymi Sinfonietta tekivät hyvää työtä konserton säestyksessä, ja hieno oli myös Mozartin Sinfonian nro 29 tulkinta. Myös illan modernin teoksen kanssa oli tehty huolellista työtä. Sen rytmiikka toimi pätevästi ja kudos piirtyi selkeänä.

Lasonpalon Mozart-näkemys oli rehellinen ja uskottava. Hän ei sievistellyt eikä forseerannut. Tempovalinnat olivat onnistuneita ja detaljit eläviä. Nuoren Mozartin kontrapunkti hahmottui totuttua selkeämpänä.

Muutama outo yksityiskohta sekä finaalin rouhiva ote osoittivat, että Lasonpalolla on vielä parannettavaa, mutta kaikkiaan tämä tulkinta oli lupauksia täynnä.

|

Jukka Kumpulainen

Hyvää: Laatua alusta loppuun.

Huonoa:

Erityistä: Kuinka tuoreesti voivatkaan soida satoja vuosia vanhat klassikot.