Anoppi lensi autosta ulos

24.3.2012 0:00
Kuva: Kimmo Seppälä
Haminalainen Martti Linna on kirjoittanut romaanin, jossa ihmisten suhteet ja asiat yleensä ovat vinksallaan. Romaanin tapahtumien vyöry käynnistyy pahan anopin kuolemasta.
Haminalainen Martti Linna on kirjoittanut romaanin, jossa ihmisten suhteet ja asiat yleensä ovat vinksallaan. Romaanin tapahtumien vyöry käynnistyy pahan anopin kuolemasta.

Martti Linna: Ristimitta. Karisto 2012.Tomi heitti räksyttävän anopin autosta ulos. Jostain tuli toinen auto ja osui anoppiin. Kuljettajalle ei — onneksi, kuten kertoja ja päähenkilö Tomi toteaa — käynyt kuinkaan. Anoppi kuoli.

Vaimo ryhtyy kostamaan äitinsä kuolemaa. Hän haluaa sitoa miehen vihaansa ja tehdä tämän elämästä helvetin.

Miehen työpaikka on konsulttifirma, jossa hän toimii muutosagenttina. Siellä etsitään ihmisten sisäisiä tarinoita.

Martti Linnan ihmissuhderomaanin asetelma on herkullinen. Kaikki on järjetöntä ja kauheaa. Pelottavinta on konsulttifirman toiminta, sillä se a) höynäyttää ihmisiä ja b) herättää epäilyn, että kyseessä ei sittenkään ole parodia, vaan todellisuuden kuvaus.

Herkullinen asetelma on myös Tomin leipätyössä ja hänen vapaa-ajanpuuhissaan. Firmassa hän harjoittaa abstraktia lätinää, mutta muut askareet ovat konkreettista remonttihommaa: Tomi koettaa pitää talonsa tai vaimonsa talon eli elämän eli itsensä kunnossa.

Romaanille nimen antanut ristimitta on rakentamiseen liittyvä termi. Sen avulla tarkistetaan, että suorakulmaiseksi tarkoitetun rakennelman kulmat todella ovat suorat. Tietenkin Tomi sössii mittauksen. Mutta vinous ei ole vain talon ominaisuus, vaan se kuvaa koko romaanin absurdiutta. Itse asiassa se on Linnan tavaramerkki, se toistuu myös hänen dekkareissaan tavalla tai toisella. Taloa muuten koristaa anopin arkusta irrotettu kuolemanristi.

Remonttikumppani Jasu on sentään rakentamisen ammattilainen. Se, mikä osuus Jasulla on elämän kunnossapitoon, jääköön kunkin lukijan selvitettäväksi. Jasun järjettömyys on kuitenkin sympaattista pähkähulluutta: hän haluaa kiivetä Mannerheimin ratsastajapatsaan selkään hienoissa roolivetimissä.

Konsulttifirmakuvaus liittyy ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se pilkkaa gurumentaliteettia ja sivuaa ihmisten valvontaa ja työpaikkakiusaamista. Silti se venyy uuvuttavaksi, sillä pitkä hevonpaskapuhe on tylsää myös silloin, kun se on tarkoitus tehdä naurettavaksi.

Firma on Twins Inside, ja sisäisiin kaksosiin viittaa myös sen johtajan nimi Marco Kakspää. Osasta henkilöitä käytetään usein vain julmia määreitä, kuten Pätkätyöläinen, Femakko ja Epähenkilö. Romaanin absurdit piirteet olisivat kipeämpiä, jos niitä ei alleviivattaisi.

Ihmisten kohtalot, johtolangat — vai pitäisikö puhua johtoköysistä! — ja tapahtumien käänteet kietoutuvat yhteen. Käänteitä kuorruttaa ylenpalttinen symboliikka. Ja miksi ihmeessä alun anopintappokohtaus on yhden vähämerkityksisen sanan poikkeuksella myös lopussa? Toisto ei vahvista tapauksen merkitystä.

Päivi Taussi

Kuudes romaani, kolmas kustantaja


Martti Linna (s. 1966) on haminalainen freelancetoimittaja ja kirjailija.
Tuotanto: 6 romaania, 1 tietokirja, 1 näytelmä.
Karisto on Linnan kolmas kustantaja. Hänen aikaisempaa tuotantoaan ovat kustantaneet Otava ja Myllylahti.
”Kirjailijalle tekee hyvää tehdä yhteistyötä eri kustantajien ja eri ihmisten kanssa. Kustantajat eivät tänä päivänä ole mustasukkaisia toisilleen”, Linna kertoi haastattelussa joulukuussa.