Sympaattinen Sudenmaa tonkii kunnallispolitiikkaa

5.4.2011 0:00

Martti Linna: Liian iso juttu. Jännitysromaani, 268 s. Myllylahti 2011.Entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pekka Ikonen palaa kotikaupunkiinsa vankilasta, mielessään kosto ja hyvityksen hakeminen. Ainakin siltä näyttää.

Samaan aikaan katoaa freelance-toimittaja, joka tunnetaan nimellä Sontanainen, koska hän oli niin hyvä kaivelemaan esiin epäilyttäviä asioita. Miten Ikonen ja Sontanainen liittyvät yhteen ja selvitettiinkö entiseen meijeriin liittyvät kaavoitussotkut aikoinaan perin pohjin?

Martti Linnan neljännessä dekkarissa rikosylikonstaapeli Reijo Sudenmaasta on kehkeytynyt kelpo etsivä ja mikä parasta, hän keskittyy tutkimaan rikosta. Muut aiheet, kuten perheongelmat ja työn aiheuttamat traumat Linna on nivonut sivujuonteiksi.

Sudenmaa on rehti, vaikka veemäiseksi mainittu sopivan kliseinen ja karhea pitkän linjan poliisimies. Hän edustaa jörön yksinäistä suomalaista miestyyppiä, jonka tunteet ovat herkässä ja vatsassa kipristelee, vaikka päälle ei näy.

Sudenmaan vertauskuvalliset mietteet voivat ontua ja tahtikin olla joskus turhan verkkainen, mutta yhtä kaikki hän on hahmo, jonka kanssa lukija mielellään ratkoo kotimaisen pikkukaupungin ihmisiin ja asioitten hoitoon liittyviä salaisuuksia.

Pienellä virneellä ihmisten tekemisiä kuvatessaan Linna osuu monasti asioitten ytimiin varsin herkullisesti, näin esimerkiksi kunnallispolitiikan kiemuroissa ja paikallislehden toimittamisessa. Myös henkilökuvaus toimii, ainakin Sontanaisen apteekkarskaäidin voi uskoa itse nähneensä tiskin takana menneinä vuosina.

Tarinaa ladataan vauhtiin juonen käänteillä ja takaiskuilla, lopussa jännitys tiivistyy eikä lukija pysty arvaamaan murhaajaa (sillä murha todella tapahtui) tai hänellä on aikakin useita vaihtoehtoja. Mikä juttu on liian iso ja kenelle, sekin selviä vasta viime metreillä.

Lievä epäilykseni kohdistui rantoihin, jotka minulle piirtyivät merellisinä, vaikka kaupungin piti oleman järven rannalla. Harhaan tosin saattoi johtaa kannessa oleva ilmiselvä Haminan kaupungintalo.

Soili Hämäläinen

Martti Linna


S. 1966 Kivijärvellä.
Haminalainen freelancetoimittaja ja kirjailija.
Tuotanto: 5 romaania, 1 tietokirja, 1 näytelmä.