Vahva alku kirjailijanuralle

19.3.2011 0:00
Kuva: Seppo K Niiranen
Henna Helmi Heinonen
Henna Helmi Heinonen

Henna Helmi Heinonen:
Veljen vaimo.
337 s. Arktinen Banaani 2011.
Henna Helmi Heinonen (s. 1981) on kiinnostava tapaus. Tuskin kukaan muu kirjailija on yhtä suorasanaisesti ilmaissut haluaan elättää itseään nimenomaan kirjoittamalla, ei pelkästään apurahoja nostamalla.

Ja sanonut sen julkisesti jo ennen kuin ensimmäistäkään teosta on julkaistu.

Törmäsin Henna Helmi Heinosen nimeen ensimmäisen kerran muutama kuukasi sitten Image-lehdessä, kun hänen esikoisromaaninsa Veljen vaimo oli vasta tulossa markkinoille. Melkoinen tyrkky, päättelin.

Imagen artikkelin perusteella arvelin Heinosen olevan kirjallisuuden johannatukiainen, joka haluaa valokeilaan hinnalla millä hyvänsä, ja kirjoittaa ihmissuhteista kevyen viihteellisesti — ja arvatenkin myös pirullisen koukuttavasti.

Mitä muuta voi ajatella psykologin koulutuksen saaneesta naisesta, joka pitää Minusta tulee kirjailija -nimistä blogia?

Paljonkin. Jouduin korjaamaan käsitystäni Heinosesta luettuani hänen kirjansa, jonka kypsyys yllätti.

Veljen vaimo ei ole viihdekirja. Huumoria siitä saa hakea luupin avulla, eikä toimintaakaan ole järin paljon. Olennaista on tunnelma, johon sekoittuu supisuomalaista apeutta ja orastavaa toivoa jostain paremmasta samassa suhteessa kuin elämään yleensä.

Kirjassa joukko kolmikymppisiä ihmisiä eksyy ihmissuhteissaan ja löytää hetkittäin takaisin kartalle, pääsevät toviksi oikeaan syliin. Suurimman osan ajasta he ovat kuitenkin aivan hukassa ja omien ajatustensa vietävissä.

Kaiken keskellä on perhe. Sen tavoitteleminen ja siitä luopuminen, tutun hyvästeleminen ja elämän lopullinen muuttuminen. Yksi esille nousseista ikuisuuskysymyksistä kuuluu: onko ihmisellä oikeus tavoitella onnea, vaikka ratkaisut satuttaisivat muita?

Veljen vaimo sisältää viiltäviä havaintoja kolmikymppisten ihmissuhdekoukeroista, tunteiden ailahteluista ja siitä epämukavuudesta, jota joskus tutunkin ihmisen seurassa tuntee.

Kirja vaatii varsinkin aluksi keskittymistä, sillä uusia henkilöitä tipahtelee sivuille tasaiseen tahtiin, eivätkä he kovin helposti erotu toisistaan. Nimetkin ovat kovin samankaltaisia. Hätäisen lukijan mielestä pientä tiivistämisen varaa olisi ollut.

Joka tapauksessa Veljen vaimo on vahva alku Henna Helmi Heinosen kirjailijan uralle.

Katariina Hakaniemi