Eronnut mies haistelee pullantuoksua

30.3.2010 0:00
Kuva: Arkisto/ Raimo Eerola
Martti Linna
Martti Linna

Martti Linna: Kuolleita unelmia. Jännitysromaani. Myllylahti 2010.Haminalainen Martti Linna on aikaisemminkin — sekä kirjoissaan että keskustelupuheenvuoroissaan — halunnut koetella jännitysromaanin vaatimusten pitävyyttä. Millainen rikos jännärissä pitää olla?

Kuolleissa unelmissa rikosylikonstaapeli Reijo Sudenmaa kumppaneineen setvii hirsitalotehtailijaan kohdistuneita murhayrityksiä. Kerrotaan kirjassa muistakin hirveistä teoista, mutta jääkööt ne tässä paljastamatta. Murhayritysten selvittely kuitenkin hallitsee toimintaa.

Linnan tyyli on verkkainen, ja se on yksi syy, miksi Kuolleita unelmia ei ole kovin jännittävä. Hänen henkilönsä jahkaavat, ja kerrontakin selittelee epäolennaisia asioita, vieläpä sellaisia, jotka lukija jo tietää.

Linna leikittelee lentävillä lauseilla ja muilla sanonnoilla. Valitettavasti leikittely maistuu usein pelkältä fraasilta. Herkullisimpia heittoja on Sudenmaan pois potkitun kollegan suosima ajatus: ”Jos työ herkkua olis, niin demarithan sen tekis.” Sudenmaan kollega ei muuten ole ainoa, jolla on enemmän ja vähemmän nihkeä näkemys tuohon suuntaan. SAK:lainen ammattiyhdistysliike näyttäytyy ulkoluvun opetelleena porvarintorjuntakoneistona.

Romaanin henkilöistä ei oikein saa otetta. Täyteläisin kuva on Sudenmaasta, jo senkin takia, että hän on esiintynyt myös Linnan kahdessa edellisessä dekkarissa. Sudenmaalla on yksi dekkarisankareiden tyyppiominaisuus: hän on päässyt eronneiden, vaimoonsa pettyneiden poliisimiesten kerhoon.

Ensimmäisestä romaanistaan alkaen Linna on hyödyntänyt tematiikassaan jotakin ajankohtaista ilmiötä, jota hän on kehitellyt aavistuksen verran epärealistiseen suuntaan. Tässä kirjassa se liittyy työelämään. Laatujärjestelmien vaaliminen ja työn ja perheen yhteen sovittaminen saavat Kuolleiden unelmien firmassa ahdistavan kontrolloinnin luonteen. Olisiko tätä piirrettä kannattanut viedä vielä suorasukaisempaan hulluuteen?

Myyttien maailmasta on lainattu paratiisin paha käärme, Kainin ja Abelin tarina ja pullantuoksuisen äidin ja monista miehistä pitävän naisen vastakkainasettelu. Valitettavasti, taas, aineksia on tärvelty turhalla selittämisellä.

Päivi Taussi

Neljäs romaani


Martti Linnan (1966) ensimmäinen kirja oli romaani Syysmarkkinat (Otava 2005). Kriittisen, hiukan scifi-henkisen romaanin aiheena on päiväkoti, joka on erikoistunut kasvattamaan lapsista bisneshenkisiä.
Linnan seuraavat kirjat ovat olleet jännitystä. Niiden kustantaja on Myllylahti.
Rikosylikonstaapeli Sudenmaa on esiintynyt aikaisemmin kirjoissa Ahventen valtakunta ja Tammikoti.
Kuolleita unelmia on Linnan neljäs kirja.