Elokuva

Suomalainen vasikkapäiväkirja

1.9.2017 4:00
Kuva: Haanu-Pekka Vitikainen
Kotimaisessa dokumentissa katsastellaan suomalaisten poliisien tekemiä rikoksia. Kuvassa tuomittu huumepoliisin päälikkö Jari Aarnio.
Kotimaisessa dokumentissa katsastellaan suomalaisten poliisien tekemiä rikoksia. Kuvassa tuomittu huumepoliisin päälikkö Jari Aarnio.

Paha poliisi (Suomi, 2017).

Ohjaus ja käsikirjoitus: Pekka Lehto.

Kesto: 75 min.

Kun huumepoliisin päällikön Jari Aarnion likapyykit alkoivat vuotaa julkisuuteen, oli moni journalisti ja rikoskirjailija varmasti salaa innoissaan. Suomessa oli tapahtunut suuren luokan korruptiota ja viellä vaikutusvaltaisen huumepoliisin toimesta. Ihan kuin elokuvissa.

Lehto valitsee ensiksi näkökulman ja rakentaa sen varaan narratiivin.

Ohjaaja Pekka Lehto on loikannut heti kiinni aiheeseen. Haastateltavana on kierojen poliisien verkkoon joutuneita rikollisia. Kiristys, uhkailu ja lahjonta ovat olleet arkipäivää kun raha on siirtänyt käpäliä. Aihe on raflaava.

Lehto ei ole ensimmäistä kertaa tosi rikos -genren parissa. Aiheena on aiemmin kiinnostanut Ulvilan ja Heinojen murhat. Valitettavasti Lehdon elokuvista puuttuu genrelle välttämätön, perinpohjainen ja perusteellinen tutkimustyö.

Lehto valitsee ensiksi näkökulman ja rakentaa sen varaan narratiivin. Hän on ohjannut niin monta fiktiota ja dokumenttia yhdistelevää teosta, ettei osaa irtautua omasta mielikuvituksestaan.

Tarjolla on paljon lehdistä luettua. Tarinaa maustetaan haastatteluilla ja katu-uskottavilla dramatisoinneilla. Lopulta lähestymistapa muistuttaa amerikkalaisia tosi rikos -ohjelmia, jotka tuuttaavat samanlaisia pätkiä ulos viikottain, ilman ikäviä journalismin eettisiä kahleita.

Paha poliisi suitsuttaa suorastaan innoissaan: katsokaa, Suomessakin tapahtuu hämäräpeliä! Sen syvemmälle rikosmaailmaa ei päästä. |

Timo Alho

HHIII

Hyvää: Mielenkiintoisia näkökulmia rikollistoimintaan.

Huonoa: Hutkittu kasaan jo valmiista paloista.

Erityistä: Elokuva on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.