Uppoavan laivan rakastavaiset

16.4.2012 12:04 | Päivitetty: 16.4.2012 12:39
Kuva: Twentieth Century Fox
Ikoninen asetelma. Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet traagisen rakkauden tulkkeina.
Ikoninen asetelma. Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet traagisen rakkauden tulkkeina.

Titanic 3D (USA 1997/2012). Ohjaus & käsikirjoitus: James Cameron. Näyttelijät: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates. Kesto: 194 min. K-12.En usko, että James Cameronin uralle osuu toista Titanicin veroista ohjausta. Vuonna 1997 valmistunut elokuva nousi kaikkien aikojen hitiksi, joka onnistui koskettamaan yleisöä sukupolvirajoja tuntematta. Kyseessä oli aikansa kallein elokuvatuotanto, mutta sen voima ei lepää sen jättimäisissä kulisseissa. Titanic vangitsi yleisönsä klassisella rakkaustarinalla, jossa päärooleja näytteli kaksi sukupolvensa suurta näyttelijää.

Nyt Titanic on nostettu pohjasta, kiitos 3D-tekniikan joka on saanut elokuvastudiot kokeilemaan vanhojen suosikkiensa vetokykyä. Roisia rahastusta, voisi kyynikko sanoa. Toisaalta juuri Cameron oli viemässä tekniikka seuraavalle asteelle Avatarissaan.

Katsomiskokemuksena 3D viehättää hetken. Nopeasti sen luomaan syvyyskokemukseen turtuu. Lienee syytä kysyä, onko elokuviin, jotka on alun perin suunniteltu 2D-elokuviksi, syytä jälkikäteen lisätä ”kolmatta ulottuvuutta”?

Tämä ei vähennä Titanicin arvoa missään määrin. Se näyttää huikealta laajalta valkokankaalta katsottuna. Cameronin elokuva on säilyttänyt hohtonsa. Osaksi se johtuu siitä, ettei sen tarina sijoitu nykypäivään.

1910-luvun maailma näyttää mielikuvissamme edelleen samalta.

Jättiläismäisen matkustajalaivan ensimatka ja tuho pitävät sisällään vahvaa symbolista voimaa. Siksi Cameronin kirjoittaman dialogin kliseiset kohdat tuntuvat vain hentoisilta tyylivirheiltä. Rakkaustarinan ohella elokuva on aikakausikuva.

Titanic oli uuden sukupolven alus, jonka sisällä toteutui vielä vanhan maailman järjestys. Aluksen matkustajakunta kattoi sisälleen kaikki sosiaaliluokat. Kyseessä oli myös kansallisuuksien ja kulttuurien sekamelska, Eurooppa pienoiskoossa.

Juuri tämän sokkeloisen maailman ylä- ja alakerrokset Cameron onnistuu luomaan valkokankaalle ihmeellisen elävästi ja jännittävästi.

Mutta palatkaamme elokuvan traagisiin rakastavaisiin. Nuorilla Leonardo DiCapriolla ja Kate Winsletillä on luonnollisuutta, joka tuo suurtuotannolle inhimillisyytensä. Kun Cameron käynnistää elokuvan viimeisen kolmanneksen, nuoressa näyttelijäkaksikossa on tarpeeksi voimaa pitää rakkaustarina suureellisen hävitysnäytelmän tasolla.

Tuukka Vartiainen

★★★★★
Hyvää: Vuosikymmenensä vaikuttavin Hollywood-spektaakkeli.
Huonoa: Traaginen rakkaustarina sisältää omat kliseensä.
Erityistä: 14.4 tulee kuluneeksi 100 vuotta Titanicin uppoamisesta.